Oštećenih novčanica 76 000

Bez autora
Jun 05 2011

U Crnoj Gori je u prvom kvartalu iz opticaja povučeno više od 76 hiljada komada oštećenog novca, a u čitavoj prošloj godini 422.350. CBCG je 2009. godine iz prometa povukla oko 664 hiljade novčanica, što pokazuje da se smanjuje količina oštećenog ili pohabanog novca u Crnoj Gori. Od 2002. godine najveći broj oštećenih novčanica povučenih iz opticaja i prijavljenih CBCG je u apoenu od pet eura. Ima oštećenih i kovanica najčešće od dva eura. U zamjeni oštećenog novca prednjače građani. Trgovci to u najvećoj mjeri regulišu uplatom kod svojih banaka, kada se radi o pohabanom novcu. Oštećeni novac se zamjenjuje u Trezoru CBCG. Najvažnije je da oštećenje novčanica i kovanog novca nije posljedica kriminalnih aktivnosti. Novim propisima koje će CBCG uskoro donijeti, u skladu sa evropskim propisima, tačno će se znati koja količina novčanica i kovanica mora da prođe kontrolu CBCG.

Oštećenih novčanica 76 000U Crnoj Gori je u prvom kvartalu iz opticaja povučeno više od 76 hiljada komada oštećenog novca, a u čitavoj prošloj godini 422.350, saopštio je direktor Trezora Centralne banke Todor Cicmil.

CBCG je 2009. godine iz prometa povukla oko 664 hiljade novčanica, što pokazuje da se smanjuje količina oštećenog ili pohabanog novca u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

"Od 2002. godine najveći broj oštećenih novčanica povučenih iz opticaja i prijavljenih CBCG je u apoenu od pet eura. Ima oštećenih i kovanica najčešće od dva eura", rekao je Cicmil.

U zamjeni oštećenog novca, kako je kazao, prednjače građani.

"Trgovci to u najvećoj mjeri regulišu uplatom kod svojih banaka, kada se radi o pohabanom novcu. Oštećeni novac se zamjenjuje u Trezoru CBCG", naveo je Cicmil, dodajući da je najvažnije da oštećenje novčanica i kovanog novca nije posljedica kriminalnih aktivnosti.

Novim propisima koje će CBCG uskoro donijeti, u skladu sa evropskim propisima, tačno će se znati koja količina novčanica i kovanica mora da prođe kontrolu CBCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik